Home » Училище за родители » Повече доверие в тийнейджърите

Повече доверие в тийнейджърите

teen


 

Повече доверие в тийнейджърите

От сп.Здравен журнал • 03.07.2013 •

Пубертетът има лоша репутация, но всъщност днешните младежи са пълни с енергия и оптимизъм. По-скоро родителската представа за тях е в сянката на безпокойството и недоверието.

Повече доверие в тийнейджърите

Често ги смятаме за затворени в себе си и безразлични към околния свят, но това е погрешно. Повечето от подрастващите очакват от възрастните подкрепа, съвети, разбиране, уважение и доверие. В същото време малко твърдост към тях не би ги подразнила, напротив, тя поставя отношенията на здрави основи. Може би е време да преразгледаме позицията си.

Родителският песимизъм ги потиска

Нашата катастрофална представа за икономическото ни бъдеще, опасенията ни за здравето, за чистотата на планетата – всичко това е средата, в която израстват децата ни. Цяло чудо, че искат да пораснат. При това дори се опитват да ни успокоят. Очакваме от тях да ни кажат, че сме добри родители, че се справяме. Нашият песимизъм не им е необходим. Това, от което имат нужда, е да им покажем, че авантюрата живот си струва да бъде изживяна на пълни обороти. Отношението ни към младите може да създаде доверие в собствените им сили.

Те имат нужда от възрастните, за да се изградят

Изграждането на младата личност преминава през идентификацията й с нейните идоли, с родителите, с приятелите. Възрастните, които смятат, че нямат с какво да впечатлят децата си и странят от тях, рискуват да ги лишат от нещо, което им е абсолютно необходимо – от обмена с опита на родителя. Проучване сред 5 хиляди европейски младежи сочи изненадващо, че за израстването си те разчитат първо на майката, а после на бащата. Това се отчита дори и в Швеция, където в повечето случаи бащите, а не майките, взимат отпуск за отглеждане на децата.

Новите технологии им харесват и в това няма нищо лошо

Компютърът не изолира детето от външния свят, както смятат много родители. Новите технологии са околна среда, която подрастващите владеят отлично. Благодарение на социалните мрежи те са информирани за всичко, живеят заедно, мотивират се взаимно, помагат си, подкрепят се, измислят форми за творчество, създават групи, асоциации. Всичко това е било непознато за техните родители на същата възраст и затова днешните младежи постигат по-бързо интелектуална зрялост. Разбира се електронната мрежа може да представлява опасност за най-крехките сред тийнейджърите, за тези, които нямат активна семейна среда и страдат от самота. Но в голямата част от случаите интернет изгражда у младите истинска автономност – „Информирам се, създавам си мнение и го казвам”.

 

Спокоен диалог

В днешно време икономическата независимост на младежите закъснява, защото те учат по-дълго. В резултат на това съжителството с родителите се проточва във времето и нерядко се пораждат нетърпимост и раздразнение. Най-проблематично за родителите е да приемат, че детето им има право да страда, да греши, да се търси. Това са неговите стъпки към света на възрастните, а родителската намеса трябва да бъде много деликатна, почти невидима.

Диалогът между деца и родители има изключително значение. Не е нужно непременно да се говори за конкретния проблем на тийнейджъра, може темата да се измести към чуждия опит, към филм или книга, чиито сюжет приличат на преживяното от него. Думите лесно нараняват, с тях трябва да се внимава. А провокациите, които младите толкова обичат, означават само, че развитието им е нормално.

Границите на доверието

Откажете се от това да ги разпитвате надълго и нашироко за преживяванията им.Ако им имате доверие, това само ще ги насърчи да ви докажат, че сте прави да ги смятате за интелигентни и разумни. Внимавайте да не нарушавате границите на личното им пространство, не шпионирайте мобилните им телефони и имейлите им. Добре е да налагате вечерен час, но не разпитвайте за подробности от купона. Ако се опитате да контролирате всичко, което казват и правят порасналите ви деца, рискувате две неща – да ви отговорят с неподчинение или да им попречите да се еманципират от родителската власт. И не забравяйте да им казвате, че ги обичате!


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *