Home » Училище за родители » Тийнейджър в депресия – как да подходите?

Тийнейджър в депресия – как да подходите?

sad teenage girl
Sad teenager sitting on the tracks, looking into the distance and thinking.

Тийнейджър в депресия – как да подходите?

Тийнейджърите са способни да вбесят до почервеняване и да разчувстват до сълзи родителите си. Но и вие сте били в същото положение, и вие знаете колко трудна е тази възраст, така че се опитайте просто да намерите правилния подход.
Ако си имате депресиран тийнейджър…

Не се надявайте, че веднага след въпроса ви „Защо?“ ще получите смислен и искрен отговор… всъщност какъвто и да е отговор. „Защо?“ не върши работа. По-хитро е да подходите с предположения, опитвайки да успокоите детето си, ако то все още не се е заключило в стаята си, с фрази като „Надали е толкова лошо, той наистина те харесва?!“ или пък „И аз съм била в същото положение на твоите години…“ продължавайки с кратка история за вашите премеждия като тийнейджъри. Вашите споделени истории за личните ви драми по време на тийн годините обикновено отключват желанието и на детето ви да сподели, защото осъзнава, че може би вие имате решение на проблемите му, защото и вие сте минали през същото, което автоматично ви прави негов съюзник. Ако пък с добро не става, тогава започнете спор с детето си. Тийнейджърите всъщност обичат да спорят заради самия спор, тогава са най-искрени и имат възможност да излеят всичко, което ги мъчи, след което да се почувстват значително по-добре. А и вие ще се почувствате по-добре, след като вече знаете какво измъчва детето ви и ако проблемът е във вас, имате възможност да промените нещо.

Истината е, че депресията при тийнейджърите е обикновено плод на проблеми с родителите, да, точно с вас, които се опитвате да възпитавате, съответно забранявате, наказвате, карате се и въобще не влизате в положение и не разбирате детето си.

Или става дума за бушуващи хормони, любовни терзания, проблеми с приятелите и в училище, липса на самочувствие заради външния вид, стрес, липса на внимание, дори прекаленото технологично стимулиране може да има негативен ефект.

По какво личи, че тийнейджърът ви е в депресия?

Сърдене, цупене, ред сополи, ред сълзи, често сменящо се настроение, предимно лошо, агресия, гняв, мълчане с часове са само част от репертоара на тийнейджъра в депресия. Когато е в това състояние, детето обикновено предпочита да остане само, прекарвайки часове пред компютъра, отказва да излиза с приятели, няма енергия, желание и мотивация за нищо и е завладяно от тотален песимизъм.

Трябва да сте особено наблюдателни за появата на тези признаци (депресията обикновено започва незабележимо, първо, защото вие не обръщате внимание и, второ, защото детето ви успешно я замаскира) и да овладеете депресията навреме. В противен случай може да се стигне до употреба на наркотици, алкохол, а понякога за жалост депресията кара тийнейджърите да си мислят и за самоубийство.

depresiaЗа да предотвратите всичко това, е важно да бъдете наистина част от живота на детето си, да бъдете негов приятел, а не враг, да бъдете търпеливи, да го подкрепяте, да проявявате разбиране, дори когато най-малко ви се иска, защото в противен случай ще се стигне до скъсване на така важната връзка родител – дете. А това отдалечаване ще ви попречи да видите важните неща, проблемите, които измъчват детето и прочие.

И тъй като децата в тази възраст трудно споделят и изразяват чувствата си, е добра идея, ако се сприятелите с приятелите на детето си. Именно от тях може да научите много за вълненията и тревогите на тийнейджъра си. Освен това имате възможност да се представите като готина мама.

Ако детето ви е в депресия, един от добрите начини да го изкарате от това му състояние е като го запишете на спорт – нещо, в което ще влага енергията си и което ще му помага да изчисти съзнанието си. А друго временно решение е, ако подарите на детето си нещо, което от много време е искало. Ако положението е сериозно, помислете за психотерапевт.

29.10.2012/Ели Йорданова

Rozali.com


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *