Home » Училище за родители » ЗАЩО МЛАДИТЕ ХОРА УПОТРЕБЯВАТ НАРКОТИЦИ?

ЗАЩО МЛАДИТЕ ХОРА УПОТРЕБЯВАТ НАРКОТИЦИ?

110525151437-460x325


ЗАЩО МЛАДИТЕ ХОРА УПОТРЕБЯВАТ НАРКОТИЦИ?

В случай че вашите деца използват или са опитвали наркотици, ще бъде по-лесно да разговаряте с тях, ако познавате техните мотиви. На въпроса, защо употребяват наркотици, младите хора най-често отговарят следното:

 • любопитно ми е да видя какво ще се случи;
 • обичам риска и провокациите;
 • това е форма на протест;
 • искам да шокирам околните;
 • така доказвам принадлежността си към определен приятелски кръг;
 • защото е модерно;
 • така се чувствам пораснал;
 • защото съм отегчен;
 • за мен това е бягство от живота;
 • защото съм психически претоварен.

Много от тези причини могат да ви изглеждат неоснователни, но за младите хора те са напълно реални. Впрочем, би трябвало да се замислим, дали някои от тези причини не се посочват и от възрастните, които са зависими от алкохола и цигарите.

Колкото и болезнено родителите да приемат факта, че техните деца употребяват наркотици, позицията им спрямо тях не би трябвало да бъде обвиняваща. Обвиняващият родител дистанцира детето от себе си и предизвиква у него допълнително затвърждаване на поведението, с което не е съгласен. Разбиращият родител изследва заедно със своето дете причините за една или друга негова постъпка и го поощрява в положителните му промени.


КОИ СА ПЪРВИТЕ ПРИЗНАЦИ, ПО КОИТО МОГА ДА РАЗБЕРА, ЧЕ ДЕТЕТО МИ ВЗИМА НАРКОТИЦИ?

Не е лесно да познаете, дали вашето дете взема наркотици, особено ако това му се случва за първи път или ги използва само от време на време. Много от симптомите, които издават вземането на наркотици, са типични изобщо за развитието на човека в пубертетната възраст. Не правете прибързани заключения, ако забележите някои от следните признаци:

 • внезапни промени в настроението: от изблици на радост до състояния на тревога и потиснатост;
 • необичайна раздразнителност или агресивност;
 • загуба на апетит;
 • загуба на интерес към хоби, спорт, училище или приятелите;
 • пристъпи на сънливост и отпуснатост;
 • необяснима загуба на пари или вещи от дома ви;
 • необичайни ухания, петна и белези по тялото или дрехите;
 • необичайни прахове, таблетки, капсули, обгорено фолио или игли и спринцовки.

Повече за наркотиците

За да открием употребата на наркотици,първо трябва да сме информирани

Най-често срещаните признаци след прием на наркотици: внезапни и постоянни промени в настроението; необичайно агресивно поведение; загуба на апетит; постепенна загуба на интерес към учението, хобитата, спорта, приятелите и т.н.; необичайно сънливо или замаяно състояние; нарастващи доказателства за лъжи и друго потайно поведение; изчезване на пари или вещи от дома; необичайни петна, белези или миризми по тялото, дрехите или личните вещи
НЕ ОЧАКВАЙТЕ ДА НАМЕРИТЕ ДОБРЕ ПОДРЕДЕНИ КУПЧИНКИ БЯЛ ПРАШЕЦ НЯКЪДЕ НАОКОЛО – ПО-ВЕРОЯТНО Е ДА НАМЕРИТЕ СЛЕДИ ОТ ВЪЗМОЖНА УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ, ОТКОЛКОТО САМИТЕ НАРКОТИЦИ.
Например: смачкани парчета от тънко фолио; обгоряла чаена лъжичка; игли и спринцовки: домашно направена лула: остатъци от опаковки на психоактивни медикаменти; остатъци от цигари с малък картонен филтър (марихуана).

Какво да правим при спешни случаи? Ако се случи най – лошото и Вие намерите Вашето дете унесено или в безсъзнание, е много важно да знаете какво да правите и към кого да се обърнете. Това може да спаси живота му. Осигурете му чист въздух. След това го обърнете на една страна, като му придържате главата. Опитайте се да не го оставяте само, тъй като може да му стане лошо и да вдиша повърнати материи. Изберете 150 и повикайте линейка. Накрая съберете всички прахове, таблетки или каквото и да е друго, което би могло да е използвано при употребата на наркотика, и ги предайте на лекаря.
АЛКОХОЛЪТ има много имена: бира, вино, концентрати, ликьори Как изглежда? Течност Как се използва? Пие се Алкохолът е най-широко употребяваният наркотик в страната. И най – често опитваната дрога сред тийнейджърите Около 96% от учениците между 15 и 18 г. са опитвали алкохол по някакъв повод, а 52% от тях са се напивали поне веднъж. Когато човек пие, алкохолът се абсорбира от стомаха, навлиза в кръвта и достига до всички тъкани. Ефектът от алкохола се влияе от множество фактори, включващи тегло, възраст, пол, както и количеството поета храна и алкохол. Отпускащият ефект на алкохола е една от главните причини за използването му при социални контакти. Алкохолът, дори в незначителни дози, остро засяга способността за преценка на ситуацията, а също и координацията на движенията – двата необходими фактора за управление на кола. Ниските и умерени дози алкохол могат също да увеличат инцидентите на агресивност, домашно насилие и детски терор. Махмурлукът е също един от негативните ефекти на големите количества алкохол и включва главоболие, гадене, постоянна жажда, общо неразположение и умора.
Продължителната, тежка злоупотреба с алкохол води до зависимост – алкохолизъм.

Внезапното прекъсване на дълготрайната употреба на алкохол в големи количества причинява симптоми като крайна напрегнатост, халюцинации, конвулсии и треперене. Дълготрайните ефекти от консумацията на големи количества алкохол, особено ако е съчетана с недостатъчно хранене, води до постоянно увреждане на жизнено важни органи като мозъка и сърцето.

Майки, употребяващи алкохол по време на бременност, могат да родят деца с вроден алкохолизъм. Такива деца в повечето случаи страдат от забавено умствено развитие и необратими психически аномалии. Изследванията показват, че децата на алкохолизирани родители носят по – голям риск да станат алкохолици.

КАНАБИС ( МАРИХУАНА, ХАШИШ )

Други имена: Трева, ганджа, Мери Джейн, Леля Мери, гангстер и др.

Как изглежда? Марихуаната изглежда като изсушен магданоз със стебълца, може да включва и семена, които се свиват на цигара. Хашишът прилича на кафяви или черни бисквити или топчета. Как се употребява? Обикновено се пуши и по – рядко се дъвче. Марихуаната представлява зелена или сива смес от изсушени нарязани листа на конопа (Cannabis sativa). Това е най – разпространената нелегална дрога в страната. Повечето употребяващи свиват марихуаната на цигари. Може да се пуши и с лула.Някой смесват марихуаната с храна или я варят на чай. Напредналите пушачи или я пушат с лула или я смесват с тютюн и я пушат като цигара. Има и друг вече не толкова нов метод за пушене на марихуана – отстранява се тютюна от цигара и се замества с марихуана. Когато тази цигара се изпуши с бутилка алкохол, коктейлът се нарича “Б – 40”. Всички форми на канабис са психоактивни вещества. Всички те съдържат ТХК (делта – 9 – тетрахидроканабинол), главното психоактивно вещество в марихуаната. Растението канабис съдържа около 400 субстанции, но само ТХК въздейства върху мозъка.

Знаете ли че: Пушенето на марихуана може да доведе до нарушено възприятие, оценка на ситуацията и смущения в двигателния апарат. Негативни ефекти: Поради факта, че употребяващите марихуана често вдишват дълбоко нефилтрирания дим и го задържат в дробовете си възможно най – дълго, марихуаната поврежда дробовете и белодробната система. Пушекът от марихуаната съдържа някой общи с тютюна канцерогенни и токсични частици, но в по – големи концентрации. Дълготрайно употребяващите канабис може да развият зависимост и да се нуждаят от все по – голямо количество за постигане на същия ефект. Наркотикът може да се превърне в център на съществуването им.

ХЕРОИН
Други имена: Карамел, кон, голямо Х, скорост, стаф, херо, херинга и др

Как изглежда? Бял до тъмно кафяв прах.

Как се използва? Инжектира се, пуши се или се вдишва.

Ефект: Еуфория, унесеност. Може да причини гадене. Води до висока зависимост. След пика следва спад – потене, разстройство, повръщане.

Свръхдозата води до смърт. Признаци: Забавено дишане, стеснени зеници, гадене. Огледайте се за изгорено фолио или лъжички, спринцовки и игли, както и за малки квадратни листчета. Хероинът е 100% развиващ зависимост наркотик, произвеждан от морфин, който се извлича от маковия опиум. Засяга центровете на удоволствие в мозъка и пресича способността на мозъка за възприемане на болка. Хероинът се използва по много начини, в зависимост от предпочитанията на употребяващия и чистотата на наркотика. Хероинът може да се инжектира венозно, мускулно и да се пуши: с тръбичка или стандартна лула, смесен с марихуана или с обикновена цигара или чист в стъклена луличка вдишан на пари през тръбичка инжектиран. Инжектираният хероин достига мозъка от 15 до 30 секунди.

Негативни последици: забавен и неясен говор,забавен вървеж, стеснени зеници, отпуснати клепачи, влошено нощно зрение, суха кожа, екземи, сърбежи, кожни възпаления повръщане (при първа проба и по-късно при големи дози) запек, намалено сексуално удоволствие, апатичност към секса, неяснота на съзнанието, заразяване с вируса на СПИН, хепатити и хорово-предавани заболявания, срив на имунната система, липса на апетит, бавна неритмична дейност на сърцето неустойчиво кръвно налягане нередовна менструация, смърт причинена от свръхдоза.
КОКАИН / КРЕК Други имена: кока, сняг, бяло, носна сладост, голямо К

Как изглежда? Кокаин бял – кристален прах Крек – солообразни бели топчици или кристалчета приличащи на сапун

Как се използва? Вдишва се или се инжектира Крекът се пуши

Ефект: Върхът се поддържа чрез постоянно смъркане. Големи дози причиняват напрегнатост, а в крайни случаи параноя, халюцинации и чувство за лазене на буболечки под кожата. В някои случаи се появяват сърдечни и дихателни проблеми. Кокаинът е наркотик извличан от листата на растението кока. Това е мощен мозъчен стимулант и дрога, която води до стопроцентова зависимост.
Кокаинът се разпространява на улицата под две главни форми: кокаин хидрохлорид – бял кристален прах, който се вдишва или се разтваря във вода и се инжектира; и “крек” – кокаинхидрохлорид, който чрез действие с амоняк или сода , и вода се превръща в чист кокаин. Тези парченца, люспички или кристалчета се пушат. Кокаинът може да се използва от време на време, всекидневно или при развита зависимост по няколко пъти на ден. Независимо как се употребява, кокаинът развива висока зависимост. Крек-кокаинът или инжектираният кокаин бързо достигат мозъка и довеждат до силен и незабавен ефект. Кокаинът, приет чрез смъркане достига пикът си малко по-бавно. Кокаинът дава чувство за много енергия, крайно удоволствие и повишена самоувереност. Ефектът от кокаина на прах трае около двадесет минути. Тежката употреба на кокаин може да доведе до халюцинации, параноя, агресия и депресия. Ефектът на кокаина е краткотраен и при липсата му употребяващия изпитва кокаинов срив включващ депресия, раздразнителност и умора.
АМФЕТАМИНИ

Други имена: Скорост, лед, кристали, стъкло

Как изглеждат?- Капсули, дражета, таблетки, бял прах, солообразен парафин, парченца стъкло.
Как се приемат? -Орално, могат да се инжектират, пушат или вдишват

Амфетамините са стимуланти, обикновено произвеждани в несигурни, нелегални лаборатории. Действието му – стимулиране на централната нервна система – създава чувство за удоволствие и прилив на енергия, освобождаване от социалните норми, чувство за съвършенство и компетентност, сила. Ефектите са сходни с тези на кокаина, но са по – дълготрайни – от 4 до 6 часа, в зависимост от дозата и силата на действие. Понятието “амфетамин” се използва за назоваване на голяма група стимуланти: амфетамини, декстроамфетамини и метамфетамини. Различните видове амфетамини съдържат толкова сходни съставки и предизвикват такива ефекти , че дори и най – опитните употребяващи може да не са в състояние да определят какво точно са приели. Амфетамините могат да се вземат през устата, да се инжектират, пушат или вдишват. Инжектирането или пушенето им води до моментален ефект – едно втурване, траещо само няколко минути, но описано като крайно приятно. Вдишването или приема през устата причинява по – лека еуфория, пак силна, но не както при инжектирането или пушенето. Амфетамините са изключително горчиви и инжектирането и вдишването са болезнени. “Лед”-ът (жаргонно название за метамфетамини с прозрачен, кристален вид, които се пушат) е 100% водеща до зависимост токсична форма на амфетамина. Постоянната употреба на амфетамини води до психоза, наподобяваща шизофрения. Характеризира се с параноя, бодеж по кожата и зрителни халюцинации. Крайно агресивно и ексцентрично поведение е чест белег на дълготрайно злоупотребяващите с амфетамини. Негативни ефекти: раздразнителност тревожност повишено кръвно налягане параноя агресивност неразположение безсъние загуба на апетита повишена телесна температура повредени нервни клетки зависимост

ЕКСТАЗИ

Други имена: ХТС, Алам, МДМА

Как изглежда? -Таблетки, капсули, прах или течност.

Как се употребява? Поглъща се, вдишва се, пуши се или се инжектира

Признаци: Напрегнатост, обърканост и депресия при дълготрайна употреба

Екстази или МДМА (метилендиоксиметамфетамин) е синтетичен наркотик, действащ едновременно като стимулант и халюциноген. Предпочита се главно заради чувството на задоволство което предизвиква, чрез въздействие върху сетивните тъкани и органи, или състояние на крайна възбуденост и енергичност, изразяващо се в многочасово танцуване. Екстази стимулира централната нервна система и предизвиква халюциногенен ефект. Цената му варира в зависимост от търсенето и предлагането в съответния район – в Западна Европа една доза е между 10 и 40 долара. Изследванията показват, че Екстази причинява вреда на мозъка при животните.

Този наркотик изчерпва важния за мозъчната дейност серотонин, който регулира настроението, съня, хранителните навици, мисловния процес, прогресивното поведение, сексуалните функции и болковата чувствителност. Изследвания с плъхове и маймуни показват, че този наркотик редуцира серотонинът в мозъка с 90% за по – малко от две седмици. Приемането на екстази на купони носи риск от изтощаване и дехидратация, поради комбинирането му с нон-стоп танци, при което употребяващият умира от топлинен удар.

Екстази се извлича от метамфетамин и амфетамин. Принадлежи към класа на т.нар. “дизайн-дроги”. Тези наркотични вещества (особено Екстази), често се асоциират с рейв- и ъндърграунд- нощни партита с техно музика и голяма употреба на наркотици. Тези партита са посещавани предимно от ученици и студенти. Дизайн-дрогите се произвеждат чрез смяна на молекулната структура на вече съществуваща дрога. Това води до получаването на ново вещество. Уличните им названия са различни, в зависимост от времето, мястото и производителя, като често се сменят. Тези наркотици се произвеждат в нелегални лаборатории и могат да бъдат крайно опасни.

Ефекти. Повишени чувствителност и възприятие. Предизвиква по – добра комуникативност. Не развива физическа зависимост. Дълготрайност на ефекта – около 4-6 часа. Развива толеранс. Дехидратацията може да доведе до топлинен удар, освен ако не се приема допълнително количество течности.


АНАБОЛНИ СТЕРОИДИ

Те не бива да се бъркат с кортикостероидните препарати, които често се предписват от лекари при различни заболявания. Анаболните стероиди са с ограничена употреба в хуманната медицина (например за ускорено натрупване на мускулна маса при пациент, който рлодължително време е бил обездвижен). С тях злоупотребяват предимно спортисти и културисти, с цел увеличаване на мускулната маса. Те смятат, че препаратите им помагат в по – активното трениране и по – бързото възстановяване след травми. Употребата им може да доведе до намаляване на растежа при мъжете, може да има временни странични ефекти от страна на половата система – намалено сексуално влечение, намален брой сперматозоиди При жените се наблюдават “маскулинни” странични ефекти – по – плътен глас, неоформени гърди, мъжки тип окосмяване, нарушен менструационен цикъл и други, които могат да останат и след спиране на препарата. Макар и рядко, анаболните стероиди могат да предизвикат смърт от рак на черния дроб


МЕДИКАМЕНТИ С ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ПСИХИКАТА

Това са широк кръг от лекарства премахващи напрежението, тревогата и страха

(диазепам, рудотел, лексотан, елениум, транксен и много други), сънотворни (фенобарбитал, гутетимид и др.), за лечение на паркинсонизма (паркизан) и т.н.

Тези медикаменти, в ниски дози премахват вътрешната напрегнатост, страха, отклоненията в емоционалната сфера, стабилизират съня. Същите медикаменти в по – големи дози (2-3 и повече пъти над лекарските предписания) предизвикват парадоксален ефект – възбуда, обърканост, променено възприятие за цвят и звук. Ефектите се засилват, ако медикаментите се приемат едновременно с алкохол. Те предизвикват физическа и психическа зависимост (без паркизан), с тежки абстинетни прояви. Физическата зависимост се развива при постоянна и тежка злоупотреба за около година или за по – кратък период, ако се комбинира с други наркотици.

С транквилизатори, сънотворни, паркизан и други злоупотребяват най – често лица на 14-17 годишна възраст, от различни социални групи, с лек превес сред учениците в престижните училища. Обичайно медикаментите се комбинират с алкохол, с цел удоволствие по купони или справяне с актуални проблемил. В последно време нараства броят на лицата злоупотребяващи с транквилизатори, с цел временно преодоляване на абстиненцията, породена от хероинова зависимост.

ВНИМАНИЕ! Честата употреба на медикаменти, в комбинация с алкохол или хероин, води до висок риск от тежки интоксикации, с възможен смъртен изход • физическа зависимост с увреждания най-вече на черния дроб • сериозни абстинентни усложнения (гърчове, психози) • психическа зависимост.

В СЛУЧАЙ НА СВРЪХДОЗА:

 1. ПОЧИСТЕТЕ УСТАТА ОТ ВСЯКАКВИ ОТПАДЪЦИ
 2. ПОСТАВЕТЕ ТЯЛОТО НА ЗЕМЯТА, ОБЪРНАТО НА ЕДНА СТРАНА, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ПОГЛЪЩАНЕТО НА ПОВЪРНАТИ ПРОДУКТИ
 3. ПОВИКАЙТЕ БЪРЗА ПОМОЩ

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *