Home » Училище за родители » Агресията у тийнейджърите

Агресията у тийнейджърите

Агресията у тийнейджърите

Напоследък тийнейджърите стават все по-агресивни, склонни са към насилие, отнасят се грубо и проявяват неуважение към родителите и учителите си, а в новинарските емисии периодично се съобщава за убийства, извършени от тийнейджъри.

agresia1

Откъде идва агресията при тийнейджърите?

Причините за детската агресия са много, включващи липса на внимание или пък прекалено „меко“ възпитание и глезене, даването на прекалено голяма свобода на детето, с която то злоупотребя поради липсата на изградени собствени граници, които да ограничават действията му в рамките на нормалното. Възпитанието с наказания също може впоследствие да отключи агресията у тийнейджъра. Целта е чрез наказание да се сломи волята и да се вземе страха на детето, но обикновено единственото, което се постига, е протест и правене напук от страна на тийнейджъра. Децата пък, които отрастват в семейства, където насилието е ежедневие, е силно вероятно скоро да се озлобят и да започнат да подражават на агресивния си баща – да викат, обиждат, да се бият и т.н. Ако самото дете е било някога жертва на насилие, нищо чудно, след като порасне, да реши да си „отмъсти“, превръщайки се в насилник на по-слабите.
agresia2
В много случаи агресията у тийнейджърите се корени дълбоко в миналото и е резултата от емоционални проблеми.  

Но агресията при децата може да бъде резултат и от стремеж за подражание на свои връстници, на любими герои от филми, а също да е продукт и от неистовото желание на децата да извършват забранени неща, да бъдат готини и да са център на внимание. Употребата на наркотици и алкохол също могат да са причина за детската агресия. В какво се изразява агресията при тийнейджърите?
Проявата на неуважение, склонността към насилие, побой, разрушение (на имущество например) са все форми на агресия. Но докато неуважението към възрастните, отправянето на обиди и заплахи са просто притеснителни, то склонността към престъпления и посягане на нечий чужд живот будят сериозен страх в обществото ни. Деца започнаха да се избиват едно друго за 50 лв., размахват пистолети и ножове пред собствените си родители, защото са им бесни, че не са ги пуснали на купон, убиват учителите си и магазинери просто докато са си играели… случайно… Друга форма на агресия е тази към самия себе си – все повече са случаите на самоубийства сред тийнейджърите. Агресията сред децата в дневно време е нещо по-различно от просто един сърдит или депресиран тийнейджър. Как да изкорените агресията у тийнейджъра?

Общувайте повече с детето, но на равни начала, стремете се да разберете проблемите му и да му помогнете в разрешаването им, но без агресия. Запишете от рано детето на спорт, който ще го научи на дисциплина и ще му помогне да изразходва енергията и натрупаната агресия. Не позволявайте на детето си, поне докато е все още малко, да гледа филми, пълни с насилие. Разумните, а не суровите, наказания също биха могли да дадат положителен резултат. Важно е още от съвсем малки да възпитате емпатия у децата.

24.10.2011/Ели Йорданова

Rozali.com


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *